2014 05 Maj

Hur svårt ska det vara Posten?

Skrivet av Arkiverat i Blandat

brev_posten_boxPosten – Ett företag som har en väldigt märklig inställning.

Om man driver ett företag som har som sin huvudsyssla att förmedla brev och paket så kanske det är det man ska fokusera på att göra. Men tvärt emot så upplever jag gång på gång hur ovilliga Posten är på att förmedla brev och paket.

Nyligen har Posten slutat att dela ut brev som adresserats till vår besöksadress. Det har fungerat tidigare men inte längre. Istället så valsar våra brev runt i Postens eget universum och en vecka senare dimper dom ner i vår postbox. För det är det som är vår utdelningsadress.

Jag kan förstå detta men det blir ändå så fel.

Säg att jag beställer en vara på nätet. Eftersom jag vill ha leverans till vår besöksadress och Posten inte vill ha paket till boxen så anger jag vår besöksadress som leveransadress. Nu råkar jag inte vara på plats just när paketet kommer. Det som då händer är att paketet går till ett ombud och en avi skickas ut till vår besöksadress (av Posten). Men ja just det, det går ju inte för inga brev delas ut till besöksadressen. Det som nu har hänt är att både paket och avi snurrar runt i Postens märkliga värld. Har jag otur så kommer avin dagen efter att paketet gick i retur till leverantören.

Det roliga är också att Posten är lite griniga när någon skickar till vår besöksadress. Ja, jag kan i alla fall ana det av det röda bläcket och alla utropstecken. Senast det hände var ett brev från en statlig myndighet som har alla våra uppgifter. Det är helt säkert. Men av någon anledning skickades det inte till boxen utan till den förhatliga besöksadressen. Posten reagerar med att läxa upp oss som mottagare!

Vad ska vi göra åt saken? Vi lovar och försäkrar att myndigheten i fråga har alla våra uppgifter!!! 😉

 

Inga kommentarer

Trackback URI | Comments RSS

Lämna en kommentar

Pencils