2011 07 Mar

Det nya hårda och kalla Sverige

Skrivet av Arkiverat i Samhälle

Känner mig riktigt illa till mods när jag idag läser om Försäkringskassan som kräver återbetalning på felaktigt utbetalda ersättningar i dagens nätupplaga av Aftonbladet.
Egentligen kanske det inte är själva återbetalningen som jag störs så mycket över utan hur man sköter själva återbetalningskravet.
Här har tydligen tre förståndshandikappade fått en ersättning dom inte borde fått. Helt plötsligt efter 16 år kommer Försäkringskassan på detta och skickar en räkning. Betala inom en vecka eller så utgår dröjsmålsränta. Hur är man funtad som handläggare som skickar ut detta krav? Borde inte en klocka ringa som säger att det här är ju helt orimligt? Speciellt som beloppet är på flera hundra tusen.
När anhöriga försöker reda ut situationen gömmer sig Försäkringskassan bakom regler och säger ”Lagen är väldigt tydlig här” Men hallå! Inte ens en förvärvsarbetande har möjlighet att betala ett sånt belopp på ett bräde. Det är inte klokt!

Nu får vi som läsare av artikeln säkert inte hela bilden men snacka om en kall och hård, ja rent omänsklig, hantering från Försäkringskassans sida. I 16 år har Försäkringskassan tagit felaktiga beslut. Men det är bara individen som får stå till svar. I det här fallet individer som kanske(jag vet ju inget om detta men antar) inte själva har förmågan att förstå vad det rör sig om och hur det fungerar. Att lagen är tydlig må vara en sak men det här är ju horribelt.

I artikeln säger man att de drabbade har en betalningsförmåga på 500kr i månaden. Skulden är, utan hänsyn till ränta, runt 200000kr/person
Att betala 200000 med en 500-ing i månaden tar en så där 33 år. Medellivslängden för friska män är runt 80 år så vi får hoppas att dom lever riktigt länge för annars blir vi snuvade på degen!

Inga kommentarer

Trackback URI | Comments RSS

Lämna en kommentar

Pencils