2011 03 Mar

Utförsäljningar

Skrivet av Arkiverat i Ekonomi,Politik,Samhälle

Under min kvällspromenad gick jag och funderade på det här med utförsäljningar som stat och kommun gjort dom senaste åren. Jag gjorde ett ärligt försök att komma på en utförsäljning som lett till någonting positivt. Där det verkligen blivit en win win för alla. Men jag kan inte komma på något. Säkert för att jag saknar tillräckligt med insyn men jag kunde bara komma på dåliga saker men utförsäljningar.

Elmarknaden och utförsäljningen av lokala elbolag.
Ja behöver jag egentligen utveckla? Det är ju inte klokt att man inte kan välja elnätsleverantör om man kan välja elleverantör. Antigen eller kan jag tycka! Som det är nu kan jag som bor i lägenhet spara nån hundra lapp på billigare el men samtidigt sitter jag fast med elnätsleverantören som passar på att tjäna in pengar på nätet som dom tappat på elförsäljningen.

Skolor och sjukvård.
Senaste tidens mediabevakning av privata skolor och dess ägare talar väl sitt tydliga språk. Vinst går för allt annat.
Det finns privat sjukvård som fungerar bättre än den offentliga. Sophiahemmet har jag nästan bara hört gott om till exempel. Men ser jag på min vårdcentral och andra privata specialkliniker som jag själv besökt så är dom där för att tjäna pengar. Inte lindra och bot som man kan tycka borde vara huvudsyftet med verksamheten.

Utförsäljningen av apoteken. Här kom jag faktiskt på en positiv sak. Tillgängligheten. Det finns absolut många fler apotek idag än innan. Men det är väl bara en tidsfråga. Åhlens har ju beslutat att lägga ner sina shop in shop apotek. Vet inte hur det går för ICA med sina Curo men det är ju inte direkt rusning på udda tider. Tillgängligheten när det gäller öppettider har säkert blivit bättre men jag tror att det är tillfälligt. Och fortfarande finns det bara ett dygnet runt apotek i Sverige.
Lägre pris är ju något som brukar framhållas som argument vid utförsäljningar. Men så mycket billigare har det inte blivit på apoteken, tvärtom om man får tro media.

Jag skulle kunna rabbla vidare om fler bolag och verksamheter. Men jag tror ni förstått poängen i mitt inlägg.

Nu kära läsare vill jag att du funderar på om du kan komma på en utförsäljning som gett en varaktig positiv effekt. Det skulle kännas bra om jag kunde ha ett exempel på då vi inte blivit avlurade våra brallor.

Inga kommentarer

Trackback URI | Comments RSS

Lämna en kommentar

Pencils