2010 25 Dec

Norska renar får reflexer

Skrivet av Arkiverat i Blandat

Norska renar har försetts med reflexer för att minska olyckorna. Försöket utvärderas nästa år av det norska Trafikverket.

Ja så står det i dagens DN. Jag har tidigare bloggat om att folk borde förstå hur viktigt det är med reflexer när det är mörkt. Norrmännen kanske inte är så dumma trots allt! Det kanske är vi som är korkade! Inga reflexer på varken människor eller renar.
Fast jag ska ge lite cred till de som bor utanför stan. Häromdagen när jag hamnade riktigt ute på landet så stod folk med reflexer och väntade på bussen. Men det kanske var för att inte bussen inte skulle åka förbi. Inte för att bussen eller nån bil ska åka på dom.

Nä, sätt på er reflexer nu!

4 kommentarer

4 svar på inlägget “Norska renar får reflexer”

 1. Jörgen Bohlinon 26 Dec 2010 at 19:51 1

  Norgehistoria?!
  I Sverige har renar halsklavar med reflex sedan snart tio år sedan. Med ”renar” ska här förstås hondjur (vajor), som i vinterhjorden är ca 80 % av det totala antalet. Handjur, som är mer ”vildsinta”, och kalvar, som växer, förses inte med dessa halsklavar. Det ska tilläggas att inte alla vajor ha halsklavar.
  Jörgen Bohlin
  Tidigare förbundsjurist hos Samernas Riksförbund

 2. Spikenon 26 Dec 2010 at 20:44 2

  Ja tänk vad världen är upp och ner när renar har reflexer och vi människor inte har vett att sätt på reflexer på oss själva! Tack för klargörandet i frågan!

 3. Erik Johanssonon 27 Dec 2010 at 16:31 3

  Jörgen Bohlin, varför ljuger du ? Jag har aldrig sett ett halsband på någon ren någonsin, möjligt att ni prövat detta men ljug inte och påstå att det är något ni gjort i tio år på alla era renar, isåfal skulle inte 2000 stackars bilister utsättas för detta varje år. Nej, sätt på dem alla reflexer omedelbart, och dessutom kan ni börja fundera på hur ni ska sköta dem i framtiden, en gång i tiden gick även kossorna fria, man slutade med det av pratiska skäl, man kan sluta ha tamrenar springade ute också utan problem om bara viljan finnes.

 4. Spikenon 27 Dec 2010 at 19:57 4

  Grabbar, vill ni diskutera frågan vidare kan jag förmedla mailadresser. Poängen i mitt inlägg var för er som missat det att vi människor kanske skulle sätta på oss reflexer när tom renar får det. Om det sen är i Sverige eller Norge kanske är av underordnad betydelse…
  Stänger tråden…

Trackback URI |

Pencils